Dnes je nedeľa, 26.jún 2022, meniny má: Adriána
Čas čítania
4 minutes
Zatiaľ prečítané

Umenie čajového rituálu

apríl 28, 2015 - 13:34
V Japonsku je pitie čaju malou slávnosťou. Má svoje pravidlá, ktoré sa tradujú z generácie na generáciu už od nepamäti. Naučíme vás, ako pripraviť tradičný čajový ceremoniál u vás doma. Je to zážitok.
Foto: 
Každá krajina má svoje vlastné tradície pitia čaju. Len vo východných kultúrach však môžeme pitie čaju považovať za ceremóniu, ktorá v sebe nesie hlbokú filozofiu. V našich končinách pod pojmom ,,dáme si čaj” rozumieme, že si zalejeme vrecúško vriacou vodou, necháme ho pár minút lúhovať, osladíme ho, poprípade pridáme citrón a pomaly ho pijeme, väčšinou popri nejakej inej činnosti. Británia je na tom trocha lepšie vďaka anglickej kráľovskej rodine, ktorá dala základy dobre známej tradícii ,,čajov o piatej”. Angličania sú na svoj povestný, bergamotom voňajúci Earl Grey s mliekom a cukrom nesmierne hrdí. Ten sa podáva v porcelánových šálkach spolu s rôznymi sladkosťami, ale stále je to len ,,slabý odvar” toho, čo zažijete pri pití čaju v Číne alebo Japonsku. Tam je totiž príprava tohto nápoja povýšená na rituál, ktorý má svoje striktné pravidlá. My sme sa zamerali na Japonsko, kde sa najčastejšie podáva kvalitný zelený čaj Matcha. 
 
Vznik tradície
 
Pitie čaju sa v Japonsku traduje už od 9. storočia, keď istý budhistický mních prieniesol z Číny čierny čaj dancha. Základy čajového obradu, ako ho poznáme dnes, však boli položené až po predstavení zeleného čaju matcha, ktorý sa spočiatku používal pri náboženských obradoch v zenbudhistických kláštoroch. Od 13. storočia ho pili samuraji na znak prijatia zenbudhizmu, ktorý výrazne ovplyvnil vývoj tohto obradu. 
 
 
Princípy a bontón CHANOYU
 
Naučiť sa čajovú ceremóniu (CHANOYU) trvá roky. Pretože to nie je len pitie čaju. Chanoyu má svoj bontón a niekoľko variácií podľa toho, akou školou bola ovplyvnená, v akom ročnom období sa vykonáva a aké nástroje sa na ňu používajú. Ak by sme šli do úplných detailov, japonský čaj by sa podával v miestnosti s veľmi nízkymi dverami, ktoré by vás pri vstupe donútili zohnúť sa, čo je niečo ako poklona hostiteľovi. Samozrejme, dnes stačí zdvorilý úklon. Ešte predtým, ako sa podáva čaj, hostiteľ servíruje drobné vegánske koláčiky wagashi, ktoré sú v Japonsku stále veľmi populárne. Čajová ceremónia má, samozrejme, aj svoju estetiku stolovania. Dôležitá je úprava interiéru, vôňa, kvetová výzdoba a dôraz na základný princíp pitia čaju:  wa-kei-sei-jaku, čo znamená harmónia, rešpekt, čistota a pokoj. 
 
Postup
 
Celá ceremónia sa začína čistením riadu a pomôcok na prípravu čaju. Hygiena je totiž zásadou číslo jedna nielen pri čajovom ceremoniáli. K tým najzákladnejším pomôckam patria rôzne bambusové naberačky (chashaku), nádoba na práškový čaj (natsume) konvica a čajové misky (chawan) chawan, pri ktorých sa cení nepravidelný tvar, bambusové metličky na miešanie čaju (chasen), ohrievač na uhlíky (furo) a hodvábna handrička na čistenie a uchopovanie horúcej konvice (chakin) a veľmi dôležitý je aj drevený alebo bambusový stojan (tana), na ktorom je uložené náčinie a kde sa čaj aj pripravuje. S čajovými pomôckami sa narába s okázalou starostlivosťou. Po každom použití sú precízne očistené a uložené na miesto. Väčšinou sa s nimi manipuluje v hodvábnych rukavičkách. Čím staršie nádoby a náradie, tým viacej sú cenené. Ak aj nejaká nádobka praskne, Japonci ju opäť zlepia špeciálnym lepidlom s čiastočkami zlata. Nerovnomernosť a nedokonalosť keramiky je veľmi vzácna. Krása nedokonalosti sa v Japonsku nazýva wabi sabi a odráža sa aj v architektúre.
 
 
7 krokov čajového rituálu
 
Samotný čajový rituál pozostáva zo siedmich dôležitých krokov, ktoré určila škola Ueda v Hiroshime a uvádza sa v príručkách ako oficiálny.
 
Krok 1: Predtým , ako sa hosť napije čaju, ospravedlní sa hosťovi sediacemu vedľa neho so slovami Osaki ni itadakimasu , čo znamená: Dovoľte mi, aby som sa napil pred vami.
Krok 2: Zodvihnite čajovú misku pravou rukou a položte ju do dlane vašej ľavej ruky. Zodvihnite misku do výšky očí a jemne sa ukloňte. Prejavujete tak vďaku, že môžete vychutnať tento čaj.
Krok 3: Vráťte ľavú ruku s miskou do polohy vo výške hrudníka, uchopte pravý okraj misky pravým palcom a ukazovákom a pootočte o 90 stupňov v smere hodinových ručičiek. Je to preto, aby ste nepili z okraja, ktorým bola pred vás položená miska. 
Krok 4: Napite sa a komentujte chuť so slovami Kekko na fukukagendesu (Chutí to vynikajúco). Uctíte si tak hostiteľa. Dopite čaj v malých dúškoch až do dna. Až potom položte misku na podložku pred seba. Ak by ste čaj nedopili, znamenalo by to, že vám nechutí, čo je urážka hostiteľa.
Krok 5: Keď ste dopili posledný dúšok, ponechajte misku v ľavej dlani a jemne poutierajte okraj misky pravým palcom a ukazovákom. 
Krok 6: Dívajte sa na misku, z ktorej ste pili, a obdivujte jej tvar. Pootočte ju opäť o 90 stupňov v smere hodinových ručičiek tak, aby predok smeroval k hostiteľovi. 
Krok 7: Pravou rukou opatrne položte misku na podložku.
 
 
Recept na prípravu čaju MATCHA
 
1. Dajte zovrieť vodu. Tá by mala byť čerstvá a mäkká.
2. Ochlaďte ju na 80 °C 
3. Do šálky nasypte 1g Matcha (dve bambusové lyžičky alebo polovicu čajovej) a pridajte 80 ml  80-stupňovej vody.
4. Rozmiešajte čaj metličkou až do spenenia.
Dostanete čaj plný krémovej chute, ktorý je sladký s jemne trpkým akcentom.
 
Účinky:
Matcha obsahuje takmer 10-násobné množstvo polyfenolov a antioxidantov ako bežný čaj, dvakrát viac antioxidantov ako pohár červeného vína, približne deväťkrát viac betakaroténu ako špenát a štyrikrát viac než karotka. Má najvyšší obsah kofeínu zo všetkých čajov, zvyšuje pohodu a znižuje stres, urýchľuje metabolizmus o vyše 35 percent, upravuje krvný tlak, znižuje hladinu LDL cholesterolu, je vynikajúci ako prevencia rakoviny, zlepšuje peristaltiku čriev a uvoľňuje zápchu vďaka vysokému obsahu ľahko vstrebateľnej vlákniny, upravuje hladinu cukru v krvi a detoxikuje a alkalizuje krv.
 
Zdroj: La Femme
Foto: Shutterstock, Thinkstock
 

- - Inzercia - -