Dnes je streda, 20.október 2021, meniny má: Vendelín
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Muškáty sa už pýtajú na balkóny

máj 02, 2013 - 15:57
Nekonečnú tohtoročnú zimu prečkali na chladnejších chodbách, v pivniciach, aj v garážach. No už sa nejaký ten deň intenzívne hlásia na vzduch, aby sa chopili žezla nekorunovaných vládcov balkónov, terás a veránd. Muškáty na nich prosto majú výsadné miesto.
Foto: 

 

Ak sa vám bez problémov podarilo prezimovať minuloročné rastliny, dôkladne z nich odstráňte všetky suché listy a nové vyrastajúce výhonky skráťte na tretinu. Mali by ste im vymeniť substrát: vyberte špeciálny na muškáty alebo na balkónové rastliny. Mal by byť vzdušný, lebo vyrastajúce tenké vlásočnice potrebujú dostatok vzduchu. Nikdy nemiešajte nový substrát so starou zeminou. 
Opatrne vytiahnite každú rastlinu zo zeme, korene jej skráťte o tretinu až polovicu. Všetky zásahy do rastliny robte záhradníckymi nožnicami alebo ostrým nožom. Zasaďte do nového substrátu a jemne zalejte. Takto ošetrený a presvetlený muškát nechajte ešte niekoľko dní vnútri, pri teplote okolo 15 až 18 stupňov, neskôr ho premiestnite do exteriéru.  Odporúčame počkať, keď už nehrozia neskoré jarné mrazy, zvyčajne je to v polovici mája po „troch zmrznutých mužoch“ a Žofii. V chladnejších oblastiach radšej počkajte na koniec mesiaca.
 
Rozmnožovanie a presádzanie 
Muškáty sa veľmi dobre rozmnožujú odrezkami. Aj keď pevnejšie odrezky získate na jeseň, nebojte sa ani tých jarných. Práve v týchto dňoch môžete s odrezkami začať. Vyberajte však zdravé, nezoslabnuté rastliny. Na rozmnožovanie sú vhodné predovšetkým vrcholové odrezky dlhé  päť až desať centimetrov, s troma až piatimi uzlami. Veľmi dobre sa zakoreňujú odrezky s viacerými listami, najlepšie však vyzreté, ktoré odlomíte aj s kúskom starého drevnatého výhonku.
Odrezky ihneď po odbere vpichnite do čistého substrátu s nízkym obsahom živín. Môžete vložiť každý odrezok do zvláštnej nádobky alebo viacero spolu do debničiek. V substráte  ich nechajte zakoreniť niekoľko dní tak, že každý prekryjete sklenou nádobou (napríklad  zaváracím pohárom), aby sa neprehriali na priamom slnku. Denne ich jemne zalievajte odstátou vodou. Najvhodnejšia teplota na zakorenenie je 18 až 20 °C. Po desiatich dňoch odstráňte krytie a odrezky nechajte voľne na vzduchu. Opatrne ich zalievajte, aby neboli premokrené, ale ani vyschnuté. Približne o 15 až 25 dní sa zakorenia. Onedlho ich už môžete zasadiť do normálneho substrátu. Ak sa príliš „vytiahnu“,  rastliny zaštipnite alebo zrežte, čím docielite lepšie rozvetvenie budúcich rastlín.
 
 
Výber sadeničiek
Ak sa nezaoberáte  zazimovaním muškátov, na jar si kupujete nové sadeničky. Kupujte len z overených zdrojov, nenechajte sa zlákať nádherne rozkvitnutým kvetom, sledujte skôr, v akej kondícii je sadenica. Ak má malé listy a nerozkonáruje sa, nekupujte ju, lebo zoslabla tým, že všetku silu vložila do kvetu. Po odkvitnutí zvyčajne zahynie, lebo je slabá a neduživá. V prvej jarnej fáze sa zamerajte skôr na pevné, rozkošatené sadenice – nebojte sa, čoskoro zakvitnú. 
Previsnuté i kríčkovité muškáty kupujte prednostne od slovenských pestovateľov. Máte istotu,  že sú vhodné do našich klimatických podmienok a zároveň sú prirodzene vypestované a po presadení do debničiek budú bez problémov pokračovať v raste.
 
 
Viac sa dočítate v aktuálnom čísle SLOVENKY!
 
Pripravila BEATA VRZGULOVÁ
Foto: Thinkstock
 

- - Inzercia - -